Offerte >
13 maart 2019

Hoe lang kan je sterke drank bewaren?

Als we even over het Internet surfen, valt ons meteen op dat er heel wat flauwekul de wereld wordt ingestuurd met betrekking tot alcohol en sterke drank. Een van deze fabeltjes is dat alcohol beter wordt met de jaren. Dat is misschien zo bij bewaarwijn, maar niet zo bij sterke drank die in de meeste gevallen flauwer of zelfs slecht en ongezond wordt na verloop van tijd. En je wilt geen cocktail shaken waar je gasten nadien nog dagen ziek van zijn. Tijdens een workshop cocktail shaken, leer je dan ook niet alleen de praktische kneepjes van het vak, maar ook de technische kant. Zo weet je perfect wat er nodig is om de beste cocktail te shaken.

De levensduur van je sterke drank

Over het algemeen kunnen we stellen dat er voor de sterke drank die je veelvuldig in cocktails gebruikt drie factoren een belangrijke rol spelen: temperatuur, licht en blootstelling aan lucht. Wat betreft de temperatuur bewaar je sterke drank best op een koele plek. Uit een onderzoek in 2015 is namelijk gebleken dat de temperatuur een invloed heeft op de organische molecule terpene, wat voor een smaakverandering van de alcohol kan zorgen. Niet voor niets verscheept Bacardi sindsdien haar flessen sterke drank in koelmachines en soms zelfs in dekens.

Een nog grotere factor is zonlicht. Na 10 dagen in zonlicht gaat sterkere drank 10 tot 40 procent in kleur afnemen. En deze kleur is niet alleen belangrijk voor het showelement van je cocktail want verandering van kleur betekent ook verandering van smaak. Bovendien vervliegt je alcohol sneller bij blootstelling aan zonlicht. Licht kan je natuurlijk nooit vermijden, maar wie de sublieme cocktail wilt shaken, bewaart de flessen sterke drank toch maar best op een donkere plek.

De laatste factor is blootstelling aan lucht. Hoe meer lucht in een fles hoe meer oxidatie er zal optreden. Hoewel je na een aantal maanden nog weinig verschil zult merken, zal je dat wel na enkele jaren merken. Niet voor niets raden de meeste producenten aan om je geopende flessen na één à twee jaar te vervangen. Een uitzondering op de regel is tequila. De agave, die de tequila haar unieke smaakt geeft, is bijzonder gevoelig en een geopende fles verliest binnen de 3 maanden al tot 50% van haar typische smaak en eigenschappen.

Meer weten over sterke drank en hun invloed op je cocktails? Probeer dan eens een workshop cocktail shaken.

Blijf vooral onze blog op www.justshakeit.nl volgen voor alles over cocktail shaken!

Privacy & Cookies Kantoor Scheveningen
Cocktails maken en eten? Cocktail Workshop Wassenaar Cocktail Workshop Scheveningen Cocktail Workshop Den Haag Cocktail Workshop Hoek van Holland Cocktail shaken Wassenaar Cocktail shaken Scheveningen Workshop cocktail maken Scheveningen Workshop Salsa dansen Scheveningen Cocktail Workshop in de winter Cocktail Workshop in de zomer Cocktail Workshop Bedrijfsuitje Cocktail shaken tijdens familiedag Cocktail shaken met je vrienden Cocktail shaken vrijgezellenfeest Salsa dansen na een cocktail?